"Hei minä olen Istelianus ja olen teidän oppaanne tänään. Ensiksi tutustumme Roomaan vuodesta 50 vuoteen 350 jkr".
Vuonna 330 Konstantinus perusti valtakunnalle uuden pääkaupugin, Konstantipolin. Valtakunnan länsiosankin hallintoakue oli usein muualla, erituisesti Milonossa tai Trierissä. Rooman senaatti piti kuitenkin arvovaltansa, vaikkakin teknisesti vain kaupungin hallituksna, ja mahdin symbolina ei kuitenkaan väitetty, joten vuonna 410 gootti Alrikin joukkojen tekemä kaupungin valtaus ja ryöstö oli suuri metaalinen isku.
" Sitten kerron teille hiukan keisarin palvonnasta".
Keisarin palvonta oli huipussaan v. 1847 keisari Matsuhiton aikana, jolloin keisarin kuvan palvonta määrättiin pakolliseksi julkisissa tiloissa. Palvonnalla ihminen voi saada mitä haluaa.
"Seuraavaksi kerron teille hiukan keisari Nerosta".
Syntyessään Nero sai nimen Lucius Domitius Ahenobarbus. Hänen isänsä oli Gnaeus Domitius Ahenobarbus ja äitinsä, Agrippina nuorempi, joka oli keisari caligulan sisar ja huhujen mukaan muös rakastajatar. Isänsä kuoleman ja äitinsä karkoituksen jälkeen Lucius jäi puoli orvoksi ja keisari- enon armoille kolmevuotiaana. Caligula murhattiin vuotta myöhemmin ja valtaan nousi hänen setänsä Claudius, joka adoptoi Luciuksen.
" Seuraavaksi jälleen keisarista, mutta tälläkertaa keisari Diocletianuksesta".
Keisari Diocletianus syntyi Illyriassa nimelläDiokles. Diocletianus vakaannutti valtakunna ooloja ja hänen valtakautensa toi lopun 200-luvun kriisille. Diocletianus antoi muun muassa uudistaa verotusta ja rahakantaa 300-luvun alkuun mennessä. Diocletianus oli saanut valtakunnan vakautettua niin paljon ettei Rooman valtakuntaa enää uhannut barbaarien invaasiot ja sisäiset kapinat kuten aikaisemman vuosisadan aikana.
"Siinä vähän keisari Diocletianuksesta. Seuraavaksi kerron mitä Rooman palo tarkoittaa".
Rooman palolla tarkoitetaan yleensä vuonna 64 jaa. tapahtunutta Rooman valtakunnan pääkaupungissa riehunutta tulipaloa. Tulipalo tuhosi 9 päivän aikana kaksi kolmasosaa Rooman kaupungista.
" Ja tässä vieressä on hiukan tietia keisari Konstantinuksesta".
Konstantinus suuri 27. helmikuuta vuosien 272 ja 274 välillä - 22. ttoukokuuta 337. Hän oli Rooman keisari 25. heinäkuuta 306- 337. Häntä on sanottu ensimmäiseksi kristityksi keisariksi ja hänet tunnetaankin parhaiten siitä että hän laillisti kristinuskon, jonka harjoittajia oli aikaisemmin vainottu.
" Voin myös kertoa teille hiukan taisteluareenoista".
Taisteluareenat olivat isonlaisia ja niihin mahtui melkein kaikki kaupungin asukkaat, jos kaupunki ei ollut kauhean iso. Areenilla oli paljon erilaisia kilpailuja esim: erilaisia taisteluja, kesyttäjiä ja paljon muuta. Areenilla jaettiin myös ensimmäiset olumbia palkinnot.
" Nyt kerron mitä ovat Katakombit".
Katakombien seinät olivat täynnä piirroksia, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta. 1800- luvulla käytävissä asui jopa ihmisiä.
" Siinä semmoista. Ja sitten pieni kertomus symboleista".
Symboli on asia, joka edustaa jotakin toista asiaa, siten että niiden välillä on vain sopimuksenvarainen yhteys.
"Siinä kaikki tälläketraa. Oli kiva tavata. Hei! Hei!
Lähteet: Wikipedia ja kirja.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Hei Isa!
Olet kaivanut esille paljon tietoa. Samalla olet varmaan oppinut aika paljon.
Yhteen asiaan kuitenkin haluan puuttua: tehtävän annossa annettin aikaraja suunilleen v. 50 jKr vuoteen 350 jKr. Kun kerroit keisarin palvonnasta, se sijoittui ihan toiseen aikaan ja toiseen maanosaaan. Tarkista vielä itsellesi, mitä keisarin palvonta tarkoitti muinaisessa Roomassa ja miten se vaikutti kristittyjen elämään.
Olli-ope
Post a Comment